Strefa rodzica

 powrót

artykuły

Rozwój społeczny młodego piłkarza

 

Drodzy Rodzice, bardzo miło nam poinformać, że już od dzisiaj będziemy dla Was w tej strefie regularnie zamieszczać artykuły z zakresu psychologii, treningu mentalnego czy też dietetyki.

Żywienie w sporcie

Podczas intensywnego treningu organizm produkuje energię znacznie szybciej, niż wówczas, gdy aktywność jest mała. W trakcie ćwiczeń serce bije częściej, płuca pracują intensywniej, ...

2018-05-17

Gospodarka wodna młodego sportowca

Woda to najważniejszy, niezbędny do życia nieorganiczny składnik ciała człowieka. Jej ilość zależy od wieku, płci i zawartości tkanki tłuszczowej, ale zazwyczaj kształtuje się na poziomie 60 - 70% masy ...

2018-05-17

Jadłospis młodego piłkarza

Podobnie jak dorośli, młodzi entuzjaści sportu powinni stosować zbilansowaną, zrównoważoną dietę, w celu zachowania zdrowia i osiągnięcia szczytowej wydolności. Nie wszyscy jednak jesteśmy świadomi ...

2015-08-14

Sładniki odżywcze - jak je ugryźć

Składniki te stanowią materiał budulcowy każdego żywego organizmu. Ciało człowieka składa się głównie z wody (około 65%), pozostałe elementy to białko (20%), tłuszcz (10- ...

2015-08-14

ABC żywienia dzieci, czyli dlaczego jedzenie jest najważniejsze

W okresie wzrostu i rozwoju ważne jest dostarczenie energii, czyli paliwa, które zapewni składniki do wzrostu tkanek – nerwowej, mięśniowej, czy kostnej. Od czwartego ...

2015-08-13

Sałatka owocowa czy tabletka - gdzie są lepsze witaminy

Do znaczenia, jakie mają dla organizmu młodego człowieka witaminy nie trzeba chyba nikogo przekonywać – sama nazwa pochodzi od łacińskiego vita, co oznacza życie. ...

2015-07-24
Pokaż więcej Artykułów

porady

Żywienie w sporcie

Podczas intensywnego treningu organizm produkuje energię znacznie szybciej, niż wówczas, gdy aktywność jest mała. W trakcie ćwiczeń serce bije częściej, płuca pracują intensywniej, ...

2018-05-17

Gospodarka wodna młodego sportowca

Woda to najważniejszy, niezbędny do życia nieorganiczny składnik ciała człowieka. Jej ilość zależy od wieku, płci i zawartości tkanki tłuszczowej, ale zazwyczaj kształtuje się na poziomie 60 - 70% masy ...

2018-05-17
Pokaż więcej Artykułów