Strefa rodzica

 powrót

Sładniki odżywcze - jak je ugryźć

Składnikami odżywczymi nazywamy związki występujące w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i wchłonięciu ze światła przewodu pokarmowego do krwi.

Składniki te stanowią materiał budulcowy każdego żywego organizmu. Ciało człowieka składa się głównie z wody (około 65%), pozostałe elementy to białko (20%), tłuszcz (10- 15%), węglowodany (1%) oraz składniki mineralne (4 - 5%). Białka, tłuszcze i węglowodany w organizmie człowieka podlegają ciągłej wymianie – część z nich jest wydalana, część zużywana w celu pozyskania energii, część służy do ponownej resyntezy. Udowodnione zostało, że organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około sześćdziesięciu składników, z czego czterdzieścizalicza się do tzw. niezbędnych (egzogennych) – oznacza to, że organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Głównymi składnikami odżywczymi są białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. Więcej informacji w ARTYKULE

wróć do listy